DE  "ATLAS" VAN HET PAARD

Waarom is het belangrijk om met zo min mogelijk druk op de ATLAS uit te oefenen?


Als serieuze amazone & instructrice, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om druk te ontzien op de Atlas en overige halswervels. Helaas is het zo dat vele paarden onnodig hierdoor, blessures oplopen.

Ik ben zuinig op mijn paard en maatje 'Formidable' en daarom draagt hij een TB Pro hoofdstel. Ook in de wedstrijdring zijn de TB anatomische hoofdstellen toegestaan.


Wat is de ATLAS?

De atlas is de eerste halswervel van het paard. Deze heeft een verbinding met de schedel en met de 2e halswervel van het paard (de axis of de draaier).

Tussen de ATLAS en de AXIS zit GEEN "KRAAKBEEN"

Met deze informatie weet iedere weldenkende ruiter, hoe belangrijk het is de ATLAS zoveel mogelijk te ontzien.

Door de vorm van de atlas (vlinderachtige vorm) en de draaier (halfrond aan de voorzijde) is er veel beweging mogelijk in dit gebied. Er is veel ruimte voor buigen/strekken naar boven en beneden en voor lateroflexie (inbuigen naar de zijkant).

Functie ATLAS

Met veel kleine gewrichtsbandjes (ligamenten) en spieren vormt de atlas-schedelverbinding een van de meest spierrijke regio's van het paard. Het hoofd en de nek worden in positie gehouden en zijn tevens vastgehecht aan de overige halswervels.

De spieren zorgen voor beweeglijkheid en stabiliteit van het hoofd. Alleen al om de ogen in een horizontaal vlak te stabiliseren (wel zo rustig als je rond wilt kijken) is er continue activiteit van de sensoren in het gewricht en doen de spieren hun werk.

Neurologie (de rol van het zenuwstelsel)

De aansturing van het hele paard gebeurt vanuit de hersenen in de schedel: vanuit het achterhoofdsgat in de schedel loopt het ruggemerg richting de atlas om vervolgens zijn weg door de gehele wervelkolom richting staart te vervolgen.


Vanuit het ruggenmerg ontspringen de ontelbare aftakkingen die zich door het hele paard verspreiden en verantwoordelijk zijn voor de aansturing van beweging, spijsvertering, doorbloeding, etc.

Omgekeerd geldt ook: alle informatie van het hele paardenlijf wordt via zenuwbanen teruggeleid richting de hersenen, via de atlas-regio, richting de hersenen !


In deze regio bevinden zich belangrijke schakelstations en je kunt je wellicht voorstellen dat het daar een drukt van belang is om alle processen binnen een paard goed op elkaar af te stemmen.


Daarom is het voor het berijden van paarden ontzettend belangrijk rekening te houden met zo min mogelijk druk uit te oefenen op zowel Atlas, de bloedvaten, zenuwen en het kaakgewricht en zo indirect ook op de spieren van de neck die in verbinding staan naar het ruggebied van het paard. 


Iedere ruiter weet hoe belangrijk goede spierontwikkeling is voor souplesse van het paard.

.