WIE ZIJN WIJ?


Formidable Florett AS x Ulster - clinic Alex van Silfhout
Formidable Florett AS x Ulster - clinic Alex van Silfhout


Mijn naam is Annet Mulder, geb. 1996, vanaf mijn 13de ben ik  besmet met het paardenvirus.

In die mate dat ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt
Ondertussen ben ik actief als zzp-er en  ingeschreven bij de KvK.

Ik kan dit niet alleen. De drijvende kracht achter AM-Stables en mijzelf, zijn mijn beide ouders.
Zij assisteren mij waar mogelijk, zoals rijden naar wedstrijden en opleiding lokaties, de administratie, planning enz.
Zodat ik  mijzelf volledig kan richten op AM-Stables.


Ik vertel u graag in het kort hoe mijn passie voor paarden is gegroeid. Dit ging zeker niet vanzelf.  Hierdoor heb ik wel de vele valkuilen binnen de paardenwereld leren kennen.


Zirkonia, tijdens een clinic in 2016
Zirkonia, tijdens een clinic in 2016

Hoe de passie groeide


Na enkele verzorg ponies kochten mijn ouders,
mijn eerste paard. Een jonge merrie, "Zirkonia" 
Zij was nog maar net zadelmak en onervaren.
Ik kwam rechtstreeks van de manege, naar een jonge energieke allround gefokte merrie met veel go, een springkanon met leuke beweging. Als voormalige manege ruitertje een hele kluif, maar ik zette door.

"Zirkonia"(Zymphonie) v. Emilion x vm. Esteban, van haar heb ik ontzettend veel geleerd, letterlijk met vallen en opstaan. Ondertussen stapte ik ook op andere jonge en onervaren paarden van mijn toenmalige instructeur, waaronder de jonge hengst  Choice of Life (Webster x Esteban),  een  jonge hengst met de naam Blessing en nog vele andere paarden volgde. Paarden en ponies, die door hem, te koop werden aangeboden. Ik was heel jong en zag alles door een grote roze bril en als fantastische uitdaging. Ondertussen weet ik beter...

Ons 2de paard. kochten wij aan voor de sport, een prachtige 12 jarige voskleurige merrie van Jazz. Een fantastisch paard! Altijd stabiel onder het zadel en een paard dat altijd graag voor je wilde werken. Met haar en mijn toenmalige instructrice leerde ik voor het eerst echt goed rijden. Daar ben ik "Juf" Mieke Evertsen,  nog steeds zeer dankbaar voor. Iedere wedstrijd samen werd bekroond met 1 of 2 oranje rosetten. Helaas bleek dit van korte duur.....
Wild Thing kreeg klachten....


Na diverse behandelingen en op aanraden van de fysiotherapeute bezochte wij een specialistische dierenarts. Twee van haar halswervels bleken al langdurig licht beschadigd te zijn, voldoende voor irritatie en wegdrukken van pijn, waardoor zij onregelmatig liep.  Oorzaak, voorheen onder te veel druk en spanning gereden, een paard snel willen opleiden, met harde hand.  Via een omweg vernamen wij daarna, dat zij van de ene eigenaar naar de andere eigenaar en africhting-stallen was gegaan, dit voordat zij uiteindelijk bij ons kwam. Haar voorgeschiedenis  was niet bij ons bekend. 
Haar verleden had haar duidelijk geen goed gedaan.....

Andere verkochte haar vanwege dit feit en konden haar niet rijden en niet vanwege het feit dat haar vader Jazz is......

Wild thing is een paard met veel kwaliteit. Zij komt uit een zeer interessante moederlijn. 

Voor ons is deze merrie heel speciaal, zij zou zeker niet zomaar verkocht worden, om vervolgens verder in de handel en in de ellende te belanden. 

Toen nog de 3jarige hengst Choice of Life v. Webster x vm. Esteban
Toen nog de 3jarige hengst Choice of Life v. Webster x vm. Esteban

Uit Zirkonia, ons eerste paard,  fokte ik ons eerste eigen veulen "Lady Floriante". In dat zelfde jaar werd ook Florenzzo geboren uit onze merrie Wild Thing V.


Lady F werd nrps regio-kampioen van Zuid- en Noord Holland en Utrecht, van haar jaargang. Haar vader is onze hengst Formidable. Zij is verkocht naar een familie in midden Brabant. Zij is uitgegroeid tot een grootramig, goed bewegend en fijn meewerkend paard. Precies ons fokdoel!

Gezien mijn ambities voor de hogere dressuur en fokkerij,
heb ik uiteindelijk gekozen, ons eerste paard toch te verkopen.
Soms moet je een keuze maken...... Zirkonia was ondertussen opgeleid tot Z1 niveau, zij kende leuke trucjes, maar ik merkte toch dat zij, voor mij niet het ultiem dressuur paard kon zijn.

Ook was ik gestart met de training van Formidable.  Uiteindelijk is zij verkocht en maakt zij het goed.


Wild Thing V & Florenzzo ondertussen STER Ruin
Wild Thing V & Florenzzo ondertussen STER Ruin

Ondertussen had ik de opleiding "Paardenhouderij" in Breda met goed gevolg afgerond, inclusief diploma menbewijs en Orun aspirant behaald. Diverse (vakantie-)baantjes binnen de paarden-houderij volgde. Doch gaf dit mij niet de voldoening die ik zocht. 

Ik werd gevraagd als bestuurslid van het NRPS in de regio West-Brabant en Zeeland. Ik was meerdere keren, intensief betrokken bij de organisatie van  keuringen, oa tijdens de Zeeuwse dag van het paard,  voor het nrps stamboek.


1 van onze jonge paarden
1 van onze jonge paarden

In het najaar van 2020 durfde ik het toch aan, om na enkele jaren van rust en grondwerk, Wild thing, rustig op te pakken. In kleine stapjes, korte momenten, haar te rijden. Ik merkte dat Wild zo graag wilde werken en hier vrolijk door werd. Hier was zij voor geboren en maakte haar blij.


Vervolgens trok Ik toch de stoute schoenen aan en zijn wij gestart in de klasse Z1, met succes! Uit Wild Thing heb ik ondertussen 3 talentvolle veulens gefokt, waarvan 2 van onze hengst Formidable (Florenzzo & Oriana) en 1 veulen van Glock Taminau (verkocht 2020).


Diverse paarden beleerd onder het zadel
Diverse paarden beleerd onder het zadel

Vrij onverwachts nam ik de teugels over van de Hengst Formidable, die al een tijdje niet meer serieus werd getraind en door ons, in verre van optimale conditie, werd aangetroffen .

 Samen zij wij  naar het ZZ-Zwaar toe gegroeid. 
Immers een paard trucjes leren is 1 maar vertrouwen, ontspanning in het lijf en bevestiging is toch andere koek. 

Formidable is een paard met veel gevoel en werklust, hij wilt graag voor je werken. Onze band is hecht. 
Formidable is zeer onverwachts overleden op 21 april 2021, aan een hartstilstand op stal. 

Mooie ervaringen samen met hem,  blijven voor altijd in mijn geheugen gegrift (NK ZZ-L, zijn talentvolle nakomelingen, ons wedstrijd debuut, Demonstratie prinses Beatrix en nog vele vele mooie herinneringen meer. 

Hij was mijn maatje. 

Once in a lifetime horse.


Formidable is onvervangbaar, maar ondanks dit grote verlies en verdriet, moeten wij door.
Net na zijn overlijden, kwam wederom zijn dochter Liezella op ons pad (vm Hofnar vmm Rex Magna)
Liezella is nu ons paard, met haar wil ik mijn hippische carriere verder uitbouwen. 


Juist door het verleden van Wild Thing en de beleving met Formidable, besefte ik dat veel ruiters niet realiseren hoe gevoelig  paarden zijn. Succes dient te groeien en is niet af te dwingen. Vroeg of laat gaat het fout, ten kosten van het welzijn van het paard. Iets wat deze edelen dieren niet verdienen. 


Hoe dan wel? De ruiter is de "bestuurder van het paard" 
Het klinkt misschien vreemd, een slechte chauffeur, veroorzaakt chaos in het verkeer en schade aan zijn auto.  Zo is het met paardrijden ook!

Om  uiteindelijk tot een goede samenwerking te komen, tussen ruiter en paard, een fijne combinatie te zijn,  met als doel, plezier, ontspanning maar ook resultaat.

Wel of niet sportgericht, met gevoel, daarbij wil ik u graag  helpen.

Een ander probleem is het africhting-niveau van het paard, deze past vaak niet bij de ervaring van de ruiter, waardoor problemen kunnen ontstaan. De communicatie van de ruiter, wordt niet begrepen door het paard, of andersom.

Daarom is goed aanleren  van het correct paardrijden zo ontzettend belangrijk! Het gevoel, je paard leren begrijpen. Op de juiste wijze de hulpen aanleren.
Om vervolgens samen als combinatie te genieten en verder te ontwikkelen.  

Dit is precies wat ik , als instructrice voor ogen heb.OPLEIDING NCSAH Sport


Het zat al een poos in de planning, om de Orun opleiding opnieuw te gaan volgen. Dit gezien de veranderingen binnen deze opleiding en mijn ambitie "serieuze instructrice" te willen zijn.

Waarom dit niet direct combineren met meer kennis en diepgang,  binnen een goede erkende opleiding?

Begin 2020 startte ik  met de opleiding NCSAH Pre Sport, met de visie van Bas de Recht en zijn partner Amber Knoppen. Deze opleiding is gericht vanuit de  Biomechanica van het paard met invloeden vanuit de klassieke rijkunst.  Ondertussen is deze opleiding bijna afgerond (vertraging door de Corona maatregelen) en start ik binnenkort met de vervolg opleiding NCSAH Sport, samen met mijn maatje "Formidable".


Hoogtepunten:

 • 2018  Uitreiking sportpredicaat aan onze hengst Formidable,
   tijdens de nrps hengstenshow in Ermelo.
 • Maart 2019 waren deelname NK Indoor kampioenschap in Ermelo.
 • 2019 Merrieveulen "Odilia"behaalde een prachtige 2de plaats tijdens de Nationale (landelijke) veulen-keuring! 
 • 2019 Merrieveulen Oriana werd regionaal kampioen tijdens de regionale veulen-keuring Zuid-west Nederland
 • In september 2019 mocht ik op uitnodiging, met Formidable en ism de Mariska Hoeve, een demonstratie rijden tijdens het jubileum van dit evenement, met als speciale gast Prinses Beatrix.
 • Januari 2020 tijdens de Brabantse Hengstenshow, samen met Formidable,  interview door Omroep Brabant dat werd uitgezonden op tv.
 • Juli 2020 Florenzzo, v. Formidable uit onze merrie Wild Thing (Jazz), behaalde het Ster-predikaat, met zeer positief jury commentaar.
 • Augustus 2020 verkoop Lord Lorentz aan talentvolle jonge amazone.
 • Januari 2021 Aangekocht door mijn ouders de Cremello Hengst White Dream
 • April 2021 Formidable dochter Liezella komt bij ons op stal.
 • Juli 2021 de merrie Liezella en Nigrante beide van Formidable behalen het ster predicaat .
 • Augustus 2021 na lange tijd onze oudere merrie "Wild Thing V", succesvol gestart in de klasse Z dressuur.
  Gezien haar leeftijd besloten dat zij leerpaard is voor onze verzorgers op stal.
 • Oktober 2021 onze Cremello hengst White Dream is ggk bij het Royal Belgium Palomino stamboek
 • April 2022 geboorte eerste nakomeling van White Dream GF,  uit onze Formidable x Rhodium ster merrie, die tijdens de regionale keuring, Noord- en Zuid Holland reserver kampioen werd
 • Odilia behaalde Ster  en  voorlopig keur predicaat.
 • Winston AM vader is onze hengst White Dream GF, werd reserve kampioen tijdens regionale keuring Noord- en Zuid Holland.
 • Tevens werd een nakomeling van White Dream GF uit een D sportmerrie reservekampioen tijdens de nationale late veulen keuring.